het hobbema-trio

 

Het Hobbema-trio werd opgericht in 2004 door drie musici die daarvoor al in verschillende orkesten en ensembles samenspeelden. Het Hobbema-trio heeft zich gespecialiseerd in 18e en 19e eeuwse kamermuziek, maar schuwt niet om ook verrassend werk van recentere datum te programmeren. Het trio wordt gevormd door violist Jussi Paananen en celliste Jeanny Beerkens en pianiste Yumi Toyama.

Violist Jussi Paananen studeerde aan het conservatorium van Kuopio (Finland) bij de beroemde Oekrainse muziekpedagoog Zoja Istomina en aan het Conservatorium van Rotterdam bij Benzion Shamir. In 1996 haalde hij het Uitvoerend Musicus diploma in Finland. Verder volgde hij met zijn Finse Hekkali-strijkkwartet masterclasses bij Hagai Shaham (Israel), het Moskou trio, het Pihtipudas-quintet en het New Helsinki quartet. Inmiddels woont hij al 20 jaar in Nederland, werkt als viooldocent en treedt op met diverse ensembles en projecten. Jussi Paananen is verbonden als viooldocent aan de muziekscholen in Den helder (Triade), Castricum (Toonbeeld) en Den Burg (Artex).

Celliste Jeanny Beerkens studeerde aan het Maastrichts Conservatorium bij Frans van der Grinten en aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Elias Arizcuren.

Ze was 10 jaar lid van het Hobbema strijkkwartet, trad veelvuldig op in binnen- en buitenland met het Conjunto Iberico cello-octet waarmee ze ook enkele CD´s opnam.

Tegenwoordig geeft ze les aan de muziekscholen te Amstelveen en Bloemendaal en is ze lid van het Hobbema-trio. Jeanny speelde op een cello die haar ter beschikking werd gesteld door het Nationaal Instrumentenfonds. Deze cello was in opdracht van het fonds in 1995 gebouwd door Annelies Steinhauer. Nu heeft ze sinds juni 2011 een eigen cello van Annelies, ook nieuw bouw.


Pianiste Yumi Toyama begon in haar geboorteland al op 3-jarige leeftijd met pianospelen. Ze studeerde in de V.S. bij Julio Esteban aan het Peabody Conservatory of Music van de Johns Hopkins University te Baltimore. Haar Master's degree behaalde zij in Polen in 1993 bij Regina Smendzianka en Maria Szraiber aan de F. Chopin Academy of Music in Warschau. Tijdens haar studie volgde zij masterclasses bij o.a. Samuel Sanders, Leon Fleisher, György Sándor, Victor Merzhanov en Lev Naumov.


Gedurende haar studie in Polen verdiepte zij zich o.a. in de pianoliteratuur van haar gastland: van Chopin tot Szymanowski en Bacewicz. Yumi bleef tot 1999 aan de academie verbonden als pianist in de faculteit voor strijkinstrumenten. Onderwijl trad zij regelmatig op in binnen- en buitenland en won een aantal prijzen op Internationale Pianoconcoursen zoals de Chopin-prijs in de A. Radziwill International Piano Competition in Polen. Zij maakte meerdere radio- en tv-opnamen bij de Poolse Nationale omroep en bij de Duitse omroep ARD.

Tegenwoordig werkt Yumi vanuit Amsterdam en treedt regelmatig op in solorecitals en als kamermusicus, zowel binnen als buiten Nederland. Zo trad zij op in Italie, Duitsland, Verenigde Staten, Japan, Polen en Tsjechi. Ze werkte meerdere jaren als pianist samen met o.a. de violist Herman Krebbers en de cellist Dmitri Ferschtman tijdens masterclasses bij de International Holland Music Sessions te Bergen. Yumi's eerste solo-cd kwam tot stand in 2010 met werken van Scarlatti, Schumann, Chopin en Szymanowski, opgenomen in Zwitserland. Naast haar concerten helpt Yumi een nieuwe generatie pianotalenten zichzelf te ontwikkelen: enkele van haar leerlingen hebben concoursen gewonnen, waaronder de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in 2011.

Recentelijk trad Yumi op in meerdere concerten in het kader van het 100-jarige bestaan van het Genootschap Nederlandse Componisten (2011). Dit gaf haar de gelegenheid om onbekende Nederlandse werken te ontdekken en toe te voegen aan haar repertoire. In hetzelfde jaar is Yumi een duo begonnen met de Russische sopraan Natalja Yakovleva. Met hun programma "Beau Soir", met werken van Debussy en Faur, verdiepen zij zich in de Franse literatuur.